TEST ve ANALİZLER
TS EN 16165 Ek - A
TS CEN 16165 Ek - A (Eski Adıyla DIN 51097)
"Yaya Yürüme Yüzeylerinin Kayma Direncinin Tayini - Değerlendirme Yöntemleri"
EK -A "Yalınayak Rampa Deneyi"
Kabul açısının belirlenmesi için deneyde yalınayak olan iki kişi kullanılır. Bu deneyde, deneye tabi tutulacak yaya yürüme yolu yüzey malzemesi, ıslatma malzemesi içeren su ile sürekli ıslatılır.
Deneyde görevlendirilen kişiler, sırayla eğim aşağı yönde ve dik bir duruşla deney yüzeyi üzerinde ileri geri hareket ederler. Yürümek için güvenlik sınırına ulaşıncaya ve kayma gerçekleşinceye kadar rampanın eğim açısı artırılır.
Elde edilen ortalama kabul açısı, kayma direnci derecesinin ifade edilmesinde kullanılır. Kabul açısındaki kişiye göre değişen etkiler, kalibrasyon işlemi vasıtasıyla sınırlandırılmalıdır.
Kabul açısındaki kişiye göre değişen etkiler, kalibrasyon işlemi vasıtasıyla sınırlandırılmalıdır.
Islak Zeminler
Yer kaplamasının genelde ıslak olduğu ve yalınayak gezilen kaplama alanlarına ıslak zemin adı verilir. Bunlar; havuz, soyunma odası, temizlik odası ve tuvalet gibi kamusal yada ticari kullanıma açık yerlerde bulunmaktadır.
Deney yüzeyi
Deney yüzey alanı yaklaşık (100 x 50) cm olmalıdır. Deney yüzeyi temiz olmalıdır. Deney yüzeyi kendini tutabilmeli veya uygun bir yüzey üzerine güvenli bir şekilde monte edilmiş olmalıdır.
Kayma direnci yürüme yönüne bağlı olarak değişiyor ise, en düşük kayma direncine ait yönün belirlenmesi gereklidir.
Kayganlaştırıcı
Kayganlaştırıcı olarak 1 g/L derişimli (sulu çözelti: Suda % 0,1’lik NaLS) sodyumdodesilsülfat (NaLS) sulu çözelti kullanılmalıdır. Deney öncesinde ve sırasında, deney numunesinin tamamına kayganlaştırıcı üniform olarak yayılacak şekilde sulu çözelti (6,0 ±1,0) L/min akış hızı ile uygun fıskiyeler kullanılarak püskürtülmelidir. Çözelti sıcaklığı 2 °C ila 29 °C olmalıdır.